Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


affärsutveckling & verksamhetsutvecklingarbetsgivarvarumärke & employer brandinginternkommunikationvarumärke & strategisk kommunikation

Tankar om HR och kommunikation

fredag, 23 mars, 2018

hr_kommunikation

Att HR och Kommunikation har mycket att vinna på att samarbeta har det pratats om länge, men hur funkar det i praktiken? Lite olika! :)

Eller rättare sagt – väldigt olika. Och till syvende och sist beror det, bland annat, på vilket uppdrag HR-chefen och HR-avdelningen har från ledning och vd.

Ska HR skapa ramar, administrera löner och se till att lagar och regler följs? Eller ska HR utveckla, motivera och engagera medarbetarna? Rekrytera nya, och se till att befintliga vill vara kvar?

Det ena behöver förstås inte utesluta det andra, men det är inte självklart för alla HR-chefer/personalchefer att arbeta med arbetsgivarvarumärket och employer branding.

Och vad innebär det i praktiken att arbeta med kompetensförsörjning? Det beror på hur uppdraget ser ut. HR är en central funktion inom organisationer, men denna funktions ställning och uppgift är långt ifrån självklar. För den som vill läsa mer om detta kan jag rekommendera boken ”HR : yrke, profession eller professionalism?”.

Vad gäller varumärke och varumärkesstrategier har jag en bred syn. Till exempel tycker jag att sådant som företagskultur och värdegrund i allra högsta grad är en del av ett företags varumärke, eller det som skapar varumärket.

De senaste åren, i mina varumärkesuppdrag, har jag mött många HR-chefer och andra ”HR-människor” (denna märkliga benämning) och börjat intressera mig allt mer för HR-funktionen. Jag skulle säga att den är avgörande för att kunna utveckla ett starkt varumärke, både vad gäller arbetsgivarvarumärket och företagsvarumärket i stort.

Funkar inte interna samarbeten kan företaget inte leverera, och då försvagas varumärket. Dålig stämning och omotiverade medarbetarna är också olyckligt. Inte ens de allra bästa reklamkampanjer kan kompensera för kvalitetsbrister. Däremot behövs varumärkesstrategier och förmågan att implementera och omsätta dessa i praktik.

Att stärka varumärket utåt handlar väldigt ofta om att arbeta med människorna internt – med vi-känsla, stolthet, medarbetarengagemang, värdebaserat ledarskap och så vidare. HR har en nyckelroll. Liksom internkommunikation. I vissa fall handlar det dessutom om att ”marknadsföra företaget internt” gentemot medarbetarna.

HR, Kommunikation och Marknad (vad man nu kallar sina avdelningar) behöver alltså aktiveras för att jobba både internt och externt. Först då kan det bli förändring och utveckling på riktigt, som jag ser det.

Ändå är det fortfarande väldigt många företag och organisationer som väljer att lägga det mesta av krutet på extern kommunikation och marknadsföring. Hm… :)

Läs mer: Kurs Arbetsgivarvarumärket & rekrytering i sociala medier. Företagsintern utbildning & workshop: Digital employer branding. Foto: Arkivbild, Kreafon.

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.