Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


digital kommunikation & digital marknadsföringguider & tipssociala medier

Får man publicera personer på bild och mingelbilder?

tisdag, 10 april, 2018

publicera_mingelbilder

Apropå GDPR-hysteri och personer på bild. En av nyheterna är att den så kallade missbruksregeln försvinner. Tidigare har reglerna för personuppgifter i ostrukturerat material varit enklare, men från och med 25 maj 2018 gäller samma regler för alla personuppgifter, till exempel bilder på människor.

Så, får man publicera bilder på personer på sin webbplats, facebooksida och blogg? Och vad gäller för till exempel mingelbilder och bilder på anställda?

Här svarar Datainspektionen på vad som gäller för publicering av bilder på människor. Intressanta kommentarer finns att läsa hos Sveriges kommunikatörer, Nyhet från Datainspektionen om hantering av mingelbilder, och jag instämmer i att det verkar finnas en del oklarheter kring hur vissa saker ska gå till i praktiken.

Likaså, som jag nämnde tidigare, är det viktigt att inte glömma bort Lag (1978:800) om namn och bild i reklam (som inte nämns i Datainspektionens information). Det är alltså inte tillåtet att använda bilder på personer utan dennes samtycke vid marknadsföring (till exempel ett företags facebooksida eller instagramkonto). Så har det varit sedan 1978, så det har inget med GDPR att göra.

Foto: Arkivbild, Kreafon

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.