Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


affärsutveckling & verksamhetsutvecklingdigital kommunikation & digital marknadsföringvarumärke & strategisk kommunikation

Alla goda ting är tre – varumärke, digitalisering och kommunikation

måndag, 10 september, 2018

varumarke_digitalisering

Jag upplever att något har hänt, bara under det senaste året. Fler företag och organisationer verkar på riktigt börja få ihop (eller har en önskan om att få ihop) de tre delarna varumärke, digitalisering och kommunikation/marknadsföring. Intressant!

Exempel:

  • Ett företag/en organisation vill stärka varumärket och sin position som det kunniga och servicemedvetna alternativet (varumärke)…
  • Därför utvecklar man digitala tjänster som visar ens kunskaper och ger kunderna en bättre service (digitalisering, produktutveckling, tjänsteutveckling, verksamhetsutveckling, affärsutveckling)…
  • När man kommunicerar sina nya digitala tjänster, och när kunderna börjar ta del av tjänsterna, stärks varumärket som den kunniga och servicemedvetna (kommunikation). Cirkeln är sluten!

På sistone har jag fått möjligheten att träffa företag och organisationer som alla är exempel på detta – och det är fantastiskt intressant (och komplext). Genom att arbeta parallellt med dessa tre områden (eller ha en önskan om att göra det) så öppnar sig otroligt många möjligheter. Ett exempel är att tjänsteutveckling, produktutveckling och verksamhetsutveckling får ett helt annat fokus när varumärket är ledstjärnan. Vet man med sig att man ska sätta sig på kartan som ”den kunniga och servicemedvetna” blir det lättare att avgöra vilka idéer som är ”fel” och ”rätt” (det vill säga de idéer som fokuserar på kunskap och service).

Helt plötsligt lyfts kommunikationsfrågorna från det vardagspraktiska (”är det bra med livesändningar på Facebook?*”) till en proffsig strategisk nivå (”Relaterat till vårt övergripande syfte och våra mål, vad bör vi kommunicera, till vem och hur?”).

Kommunikation kan då (äntligen!) användas som det kraftfulla verktyg det kan vara – för att positionera varumärket, skapa förtroende, attrahera nya medarbetare, skapa tillväxt – eller hur man nu har formulerat sina syften och mål.

Jag följer utvecklingen med stor nyfikenhet och hoppas att allt fler företag och organisationer upptäcker fördelarna att föra samman de tre delarna varumärke, digitalisering och kommunikation/marknadsföring, istället för att arbeta med dem som separerade ”projekt”.

Det behöver inte vara så komplicerat som man kan tro :)

 

*Visst kan det vara bra med livesändningar! Det kan vara dåligt också. Det beror på ;) Vad jag menar med exemplet är att det ibland fokuseras för mycket på kanalernas tekniska funktioner. Ofta är det bättre att först fokusera på vad (och varför) man ska kommunicera, dvs att inte låta kanalernas tekniska funktioner styra vad och hur som kommuniceras. Välj kanaler efter behov och mål. Mer om dessa resonemang finns i mina böcker Marknadsföring och kommunikation i sociala medier och Innehållsstrategi för sociala medier. Foto: Bildarkiv, Kreafon

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.