Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


guider & tips

Idén som blev till en lärobok och ett digitalt kompetent förlag

tisdag, 8 januari, 2019

Sök & Finn 1 Lärobok åk 1-3

Lite off topic nu, men ändå inte. Jag har många bollar i luften som det heter :)

Ibland får man idéer som liksom skaver i huvudet om man inte gör något åt dem. Det hände mig förra året.

Yrkesskadad som jag är så har jag inte riktigt kunnat skilja jobbjaget och föräldrajaget åt de senaste åren. Jag är mamma till tre barn mellan 5-10 år. Som de flesta andra barn har de mångårig internetvana och är uppvuxna med plattor. På gott och ont, som det brukar heta.

Jag tillhör den där skaran som oftast inte tror på förbud. Jag tycker att det är bättre att lära. Försöka i alla fall. Som förälder blir jag glad när barnen själva börjar ifrågasätta reklam, fundera över användarvillkor och reagerar om folk är taskiga mot varandra i en chatt. Därmed inte sagt att det är plättlätt att vara förälder i dessa digitala tider…

Inte lärare heller, för den delen. Jag har aldrig varit lärare i grundskolan. Bara på Kulturskolan (träblås), på studieförbund (grafisk form och ”dtp”… jo det var ett tag sedan!) och föreläsare/utbildare på Kreafon (varumärkesutveckling och digital kommunikation). Men jag tror att de flesta lärare gillar att ha läromedel de tycker om, oavsett om det är man själv eller någon annan som har gjort dem.

Idén som skavde i huvudet blev till en lärobok, som blev till ett förlag, som blev till fler bokidéer. Baggebetti ger ut läromedel inom det som kan kallas digital kompetens och medie- och informationskunnighet (MIK).

Den första läroboken, Sök & Finn 1, vänder sig till lågstadiet och handlar om att lära sig att söka, hitta och granska information på nätet. Sökkritik, bildanalys och källkritik är ju faktiskt inget man ”bara kan av sig självt”… samtidigt är det viktigare än någonsin att barnen får komma igång med det tidigt. De möter ju både det ena och det andra på webben, vare sig vi vill eller inte.

Vi kan inte förbjuda barn att använda internet och vara nyfikna. Men föräldrar, lärare och skola kan hjälpa barnen att bemöta, förhålla sig till och hantera det de möter. Jag skapade figurerna Sök och Finn för att det ska bli extra kul att lära sig :)

Mig veterligen finns det ingen annan lärobok om informationssökning för lågstadiet så det ska bli otroligt spännande att se hur den tas emot. Nu i dagarna har boken landat hos de första lärarna och klasserna. Jättekul!

Läs mer om boken Sök & Finn 1 här. Du kan också maila smakprov@baggebetti.se om du vill provläsa. Tipsa gärna lärare i din närhet om boken. Stort tack på förhand!

 

Foto: Kreafon

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.