Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


sociala medier

Mobbning i sociala medier, appar och spel

måndag, 18 mars, 2019

stoppa_natmobbningen

De senaste veckorna har jag som sagt fått gjort en himla massa! Förutom allt Kreafon så håller jag på att starta upp Baggebetti, som handlar om digital kompetens, barn och skola (skrev lite om det här, tidigare i år).

Nu är ännu en bok klarStoppa nätmobbningen! Verkligen kul! Eller ja. Det är roligt att boken är klar. Men det är tråkigt att den behövs.

Det finns runt sextio tusen anledningar till att jag skrev boken. Det sägs att det är ungefär så många elever som mobbas i Sverige. Det finns ingen exakt siffra på hur många som utsätts för nätmobbning, men klart är att det hänger ihop. Nätmobbning är ofta en fortsättning på och förstärkning av det som sker utanför nätet.

Sociala medier kan användas för att mobba. Det kan skolgårdar också. Det vore ingen lösning att stänga skolgården. Och det är heller ingen lösning att förbjuda vissa sociala medier och digitala kanaler.

Så hur ska man göra då? Vad behöver en skola göra för att bli ännu bättre på att förebygga, upptäcka och hjälpa när det kommer till nätmobbning? Det skriver jag om i Stoppa nätmobbningen.

Det är en lättbegriplig handbok, med handfasta råd och checklistor, skriven för rektorer och lärare med tidsbrist. Nätmobbning är ett omfattande ämne och det finns inga snabblösningar. Men faktum är att små förändringar kan göra väldigt stor skillnad. Och det

Lärare och skolpersonal måste inte vara experter på sociala medier! Och en stor del av utmaningarna i digitala kanaler handlar faktiskt om ”odigitala” lösningar. Men först av allt tror jag att vi vuxna behöver sluta att dela upp vardagen i ”den digitala” och ”den riktiga”. Allt är på riktigt. Och vi behöver bli bättre på att förstå ungas digitala vardag.

Redan nu finns boken i Kreafonbutiken. Inom kort går den även att köpa hos Adlibris, Bokus och Läromedia.

Stort tack till alla er som redan nu förbeställt boken! Tack!

Foto: Baggebetti

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.