Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


media & medievanorsociala medier

Nätmobbning och kränkningar till lunch

onsdag, 10 april, 2019

LL_stoppanatmobbningen_blogg

Häromdagen var jag på ett ställe och jobbade med varumärkesfrågor, kommunikationsstrategier och lite annat (superintressant och superhemligt, som vanligt ;)

Och på lunchen hände det. Igen! Jag fick försiktiga men nyfikna frågor om min bok om nätmobbning (jättekul!). Det verkar vara ett ämne som intresserar föräldrar (bra!) och föräldrar finns ju i alla möjliga sammanhang.

Jag fick en massa bra frågor… och insåg (igen) att vissa saker kanske inte är så självklart som jag tänker att de är. Jag insåg också att jag borde träna upp mina svar på frågor som verkar vanliga. Ungefär så här lät lunchpratet:

– Den där boken du har skrivit om nätmobbning… är det bara skolor som kan köpa den?
– Nej… men den vänder sig till skolor. Alltså rektorer, lärare och annan skolpersonal. Den innehåller många kopplingar till läroplanen och så, även om en hel del säkert kan vara intressant för föräldrar. Till exempel om ungas medievanor. Vem som helst kan köpa boken på Bokus eller Adlibris.

– Men alltså… det här med nätmobbning… är det vanligt?
–  Tjaa… Det sägs att runt 60.000 elever i svenska skolor som utsätts för mobbning, men det är svårt att säga en exakt siffra på just nätmobbning. Mycket tyder på att väldigt många av de som blir mobbade i den fysiska skolmiljön även blir mobbade via digitala kanaler. Man blir “mobbad dygnet runt” så att säga.

– Så nätmobbningen ökar? Sociala medier och andra digitala kanaler gör att det ökar?
– Njae… Det går inte att säga att mobbning och nätmobbning ökar, men – med tanke på att det sägs att så många insatser har gjorts under senare år – så kan jag tycka att det är konstigt att mobbning och nätmobbning inte minskar. Antalet anmälningar till Skolinspektionen har ökat kraftigt de senare åren men verkar ha planats ut i år… Men det är svårt med siffror, och det är svårt att dra slutsatser. Kanske har kränkningarna minskat eller också bryr eleverna sig inte om att anmäla, för att man inte tycker att det är ”så farligt”? Alltså ja, det är svårt att få fram exakta siffror helt enkelt. Men nätmobbning är inte ovanligt. Och de digitala kanalerna kan göra att det upplevs som grövre, mer hotfullt, när orden blir hårdare och avsändarna anonyma. Sen är ju ”kränkningar”, de som anmäls till Skolinspektionen, inte heller bara det som kan kallas nätmobbning…

– Hur menar du då?
– Ja alltså… anmälningarna som kommer in till Skolinspektionen kan ju gälla lite allt möjligt, inte bara taskigheter och hot från klasskompisar och elever på skolan. Det kan ju till exempel gälla att man har fått nakenbilder från sin lärare och så.

– Va?!!

…..

Ibland tänker jag att vi vuxna och föräldrar är ganska naiva. Eller ja, kanske vet vi eller borde kunna anta. Men vi vill ändå inte riktigt ta in vad som kan hända (och händer) våra barn på nätet. Kanske tänker vi ”det händer andra, men inte oss”? Oavsett hur en genomsnittlig förälder tänker och funkar så är det viktigt att skolan har kunskap och kompetens att hantera alla dessa situationer som händer men inte borde hända, tänker jag.

Läs mer: Stoppa nätmobbningen – Första hjälpen för skolan

Foto: Kreafon

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.