Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


arbetsgivarvarumärke & employer brandingvarumärke & strategisk kommunikation

Varumärket är inte sanning…

onsdag, 15 maj, 2019

employer_branding_offentlig_sektor

Bilden blev lite suddig (kommer ur mitt kursmaterial) men jag gillar vad den visar.

Apropå det här med att varumärket skulle vara ”absolut sanning”. Så är det inte. Starka varumärken är starka/omtyckta/attraktiva för att folk upplever och känner att de gillar dessa varumärken, av en eller annan anledning. Det är inte detsamma som att dessa varumärken skulle ha de faktiskt ”bästa” produkterna (även om fansen kan ha många rationella argument för att välja ett visst bordsvatten eller ett särskilt bilmärke).

Det där gäller även arbetsgivarvarumärken. Varumärket är summan av människors upplevelser, subjektiva uppfattningar och attityder – inte ”sanningen”.

Bilden ovan visar vad medarbetare tycker om sina jobb. Enligt denna undersökning är det alltså inte särskilt stor skillnad mellan personer som är anställda i ett privat bolag och i offentlig sektor. Dessutom har landsting (regioner) fler nöjda medarbetare än privata företag.

Ändå verkar det, på sina håll, ha blivit ett slags sanning att det är sämre att jobba i offentlig sektor. ”Offentlig sektor” har så att säga ett svagare varumärke än ”privat sektor”.

Men det är alltså inte sant att det skulle vara sämre att jobba i offentlig sektor. Det är en fördom, en myt, ett missförstånd – eller vad man nu vill kalla det. En utmaning för varumärket ”offentlig sektor” är det i vilket fall som helst.

Statistiken kommer ur rapporten ”Stolthet och fördomar – vad tycker medarbetare i kommuner och landsting om sina jobb”, SKL. Foto: Kreafon

 

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.