Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


internet & teknikmedia & medievanorsociala medier

Barn blir lurade på nätet. Vuxna också.

tisdag, 4 juni, 2019

grooming

”Det är inte frågan om ”om” utan ”när” dagens barn kommer att utsättas för grooming!!”.

Jag blev uppringd av en intensiv säljare idag. Jag lät henom prata till punkt. Alltså satt jag med luren i örat en stund och fick höra både det ena och det andra. Om pedofiler och så. Och att nätet är en hemsk plats för barn.

Säljaren representerade en organisation mot grooming, finansierad av donationer från företag. Att arbeta mot groomning är bra, tycker jag. Men, oavsett vad det gäller, stör jag mig på skrämselpropaganda och okunskap (alternativt medveten/omedveten dumhet).

Det finns tråkigheter på nätet. Men! Det mesta på nätet är bra och positivt, sett till det stora hela. Det är viktigt att inte glömma bort det, tycker jag. Finns massor av seriös forskning att läsa, för den som vill eller borde.

Under researcharbetet inför min bok Stoppa nätmobbningen kom jag in på angränsande elände, såsom näthat och groomning. Därför är jag hyfsat insatt i det där. Jag berättade det för säljaren. Och kunde så klart inte låta bli att påpeka vissa grova faktafel och galna överdrifter i säljarens pitch.

Självklart ska vi göra allt som går för att motarbeta groomning. Ett enda barn som utsätts är ett för mycket, enligt mig. Så visst är det bra med organisationer som arbetar mot groomning. Jag tycker också att elever, redan i lågstadiet, skulle kunna – på ett sansat sätt – få lära sig mer om nätsäkerhet i skolan.

Men! Jag tror inte att någon gör samhället en tjänst genom skrämselpropaganda. Tvärtom tror jag att det gör stor skada.

Den stora förloraren, som jag ser det, är samhället som får en massa rädda individer som – i värsta fall – allra helst skulle hålla barnen borta från allt vad internet heter. Eftersom man blir ”tjock av mobiltelefoner”, ”får en trög hjärna och synfel av skärmar”, ”blir psykisk sjuk av sociala medier” och eftersom barn ”knappt hinner starta datorn innan de råkar på en pedofil”.

Den där retoriken alltså. Skrämselpropaganda är destruktivt. Det är både ledsamt och upprörande att så många (egentligen kloka och välmenande) vuxna människor går på det där dravlet. Lite lustigt i sammanhanget är att det ofta är samma vuxna människor som i nästa sekund menar att nätet är farligt – för att BARN blir lurade där ;)

För egen del tror jag att landet Sverige mår bra av att vi låter barnen växa upp till digitalt kompetenta invånare. Därmed inte sagt att någon ska dygna framför datorn, sluta röra på sig och använda tekniken enbart för att hänga på Youtube eller spela. Så klart.

Ja, barn kan bli lurade på nätet. Det är uppenbart att vuxna också blir det. Alltså måste vi lära oss hur vi – både barn och vuxna – kan undvika att bli lurade.

Skärpning alla vuxna (inkl mig själv). Vi måste alla bli bättre på källkritik och ha ett kritiskt förhållningssätt. Vi måste kunna resonera, diskutera och reagera på ett sansat sätt – även online. I vissa lägen är det inte alls käckt att reagera enbart på känsla, koppla bort det rationella tänkandet och strunta i de fakta som finns. Jag skulle önska att skrämselpropaganda inte funkade, men tyvärr gör den ju fortfarande det – för att vi ”går på känsla” och inte är tillräckligt medvetna.

Det är inte bara barn som blir lurade på nätet.

PS. Nej, jag stöttar inte organisationer som sysslar med skrämselpropaganda. Det borde ingen göra. Mitt bidrag i sammanhanget får bli denna bloggpost, min bok om nätmobbning, mina föreläsningar och en himla massa andra grejer jag är involverad i vad gäller barns digitala kompetens. Kanske är det just för att jag tycker detta är så viktigt som jag blir extra upprörd av skrämselpropaganda och fejkblaj som rör faror på nätet och ungas nätvanor.

Om du har lust att läsa seriös forskning, garanterat befriad från skrämselpropaganda, så rekommenderar jag forskare Elza Dunkels blogg och böcker. Eller varför inte denna omfattande forskning som slår fast att försämring i ungas mående absolut INTE kan härledas till skärmtid? Foto: Bildarkiv, Kreafon

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.