Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


digital kompetensdigitalisering

Nu börjar det!

måndag, 19 augusti, 2019

baggebetti

sok_och_finn_larobok

När skolan har börjat känns det som att terminen börjat på riktigt. (Ja, även om jag är över fyrtio så lever jag fortfarande livet i terminer… Ändå en fin indelning av året tycker jag :)

Själv började jag måndagen och veckan med en rivstart. En workshop satte fart på tankeverksamheten!

Denna termin är det rekordmånga elever i lågstadiet som kommer att använda min bok Sök & Finn som lärobok – en sådan ära! Det känns fantastiskt roligt. Dels, så klart, för att det är min bok och för att det tog en del idé, tanke- och produktionstimmar att ta sig från idé till bok. Men framför allt för att jag tycker att innehållet är så otroligt viktigt av flera anledningar.

”Medie- och informationskunnighet” och ”digital kompetens” är inget enskilt ämne i skolan. Istället finns det omnämnt på flera olika ställen i läroplanen, bland annat under ämnet svenska, bild och samhällskunskap/so.

Det är viktigt att, redan på lågstadiet, få lära sig grunderna i informationssökning och källkritik, tycker jag. Det anser även många forskare. UNESCO menar till och med att det är en mänsklig rättighet att få lära sig att söka, värdera och granska information (jag håller med dem, i förlängningen handlar det ju om demokrati och varje individs förmåga att verka i ett digitaliserat samhälle).

Därför håller jag tummarna för att så många som möjligt av eleverna i svensk grundskola verkligen får lära sig grunderna i informationssökning, källkritik och annat som vårt digitaliserade samhälle kräver.

Tyvärr verkar det fortfarande vara på tok för många elever som inte får relevant undervisning i detta, trots det som står i läroplanen (= anledningen till att jag gör läromedel). Det verkar bero på tidsbrist, men också att det inte är helt självklart för en lärare att undervisa i det här.

För hur ska man, som lärare, veta vad som är viktigt? Vad och hur lära ut? Kan inte alla googla, det är väl inte svårt, eller?

Nej, forskning visar att barn inte kan lära sig på egen hand (hör av dig till mig om du vill ha länkar).  Precis som när man lär sig läsa, skriva och räkna behöver man få lära sig stegvis.

För att underlätta för alla lärare och inspirera till olika användningsområden har jag gjort en lärarhandledning till elevboken.

Om du är lärare, rektor eller annan representant för skola som vill bli bättre på att öka elevernas digitala kompetens Hör av dig! Jag ger gärna råd på vägen.

Med detta sagt ser jag fram emot en härlig terminsstart och vecka!

Foto: Lena Leigert

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.